iHerb tilaus Suomeen tilausohjeilla

keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Magnesiumaspartaatti kiellettyjen aineiden listalle

Magnesium on ihmiselle välttämätön kivennäisaine, joka on hyväksi mm. sydämelle ja lihaksille. Magnesiumia saa ravinnosta mm. viljoista, kasviksista, maidosta ja kalasta. Magnesium käyttöä ravintolisänä pidetään turvallisena ja sitä suositellaankin monissa tapauksissa otettavaksi myös lisäravinteena. Nyt kuitenkin lisäravinteena ostettavan magnesiumin lähde on tarkistettava entistä tarkemmin. Tämä koskee erityisesti iHerb tilaajia.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on määrännyt 2014 toukokuussa markkinoilta pois vedettäväksi ravintolisiä, jotka sisältävät magnesiumaspartaatti nimistä ainesosaa. Poisvedon syynä on Euroopan komission asetus 1170/2009, joka kieltää kyseisen kivennäisaineen käytön elintarvikkeissa ja ravintolisissä. Vaikka magnesiumaspartaatti ei ole sallittu magnesiumin lähde ravintolisissä EU:ssa, se on esimerkiksi Yhdysvalloissa täysin laillinen ja yleisessä käytössä oleva aine. Eviran mukaan terveysvaaraa magnesiumaspartaattia sisältävistä tuotteista ei ole. Kyseinen aine ei ole myrkyllinen eikä vaarallinen, vaan ainoastaan direktiivi 2002/46/EY kieltää sen käytön elintarvikkeissa ja ravintolisissä. Tämän johdosta sen luokitusta tullaan myöhemmin muuttamaan ravintolisästä lääkkeeksi.

Tarkemmin ottaena magnesiumaspartaatti eli magnesium aspartate on siis eräs magnesiumin lähde. Aspartate eli aspartaatti on aminohappo, jota ihmiskeho pystyy itse valmistamaan luontaisesti. Ravinnon mukana ja erityisesti proteiinin mukana asparaattia saadaan runsaasti.

Eviran päätös on johtanut Suomessa nopeisiin toimenpiteisiin. Kuntien valvontaviranomaiset ovat olleet yhteydessä kiellettyä ainetta sisältäviä tuotteita myyviin yrityksiin ja annettu ohjeita tuotepalautuksiin. Jos olet tilannut esimerkiksi jostakin suomalaisesta fitness-kaupasta tätä kiellettyä magnesiumaspartaattia sisältävää tuotetta, silloin se kuuluu takaisinvedon piiriin. Saat palauttaa tuotteen takaisin kauppaan ja tuotteesta annetaan rahat takaisin. Jos olet ostanut kiellettyä ainetta sisältävän tuotteen suomalaisesta verkkokaupasta, silloin olet jo todennäköisesti saanut sähköpostia kyseisestä verkkokaupasta ja sähköpostin mukana tuotteen palautusohjeet.

Tämä ei kuitenkaan koske iHerbista ostettuja tuotteista, sillä Eviran toimivalta ja EU:n direktiivit eivät ylety Yhdysvaltoihin asti. iHerb ei magnesiumaspartaattia sisältäviä tuotteita ota vastaan eikä palauta rahoja, koska tuotteet on myyty EU-alueen ulkopuolella. Tuotteiden takaisinveto koskee vain suomalaisia ja suomesta ostettuja tuotteita, jotka sisältävät tätä kiellettyä ainetta. Magnesiumaspartaatti pysyy edelleen iHerbin tuotevalikoimassa, koska magnesiumaspartaatti on täysin laillinen ravintolisä Yhdysvalloissa. Käsitykseni mukaan magnesiumaspartaatti tullaan myöhemmässä vaiheessa luokittelemaan lääkkeeksi ja se lisätään myös Fimean lääkeainelistaan.

iHerbissa myytävän luontaistuotteen tuoteseloste. Tuote sisältää magnesiumaspartaattia
Luontaistuotteessa olevan magnesiumin lähde on nyt virallisesti kielletty magnesiumaspartaatti


Magnesiumaspartaattia on iHerbissa myynnissä ainakin ZMA nimisiä tuotteissa. Näiden tuotteiden ostamista ja maahantuontia EU-alueen ulkopuolelta Suomeen kannattaa välttää, ettei joudu tullin kanssa tekemisiin. iHerb tilaajan kannattaa tarkistaa tuotteen tuoteseloste tarkasti ja välttää magnesium aspartate nimistä ainetta. Ainakin seuraavat tuotemerkit sisältävät kiellettyä ainetta: Solgar Magnesium Aspartate, Country Life Magnesium Aspartate, Optimum Nutrition ja Twinlab ZMA Fuel sekä Now Foods ZMA –tuotteet.


Last update: May 14, 2014

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti