iHerb tilaus Suomeen tilausohjeilla

lauantai 1. helmikuuta 2014

Melatoniinin tilaaminen ulkomailta

Mikä on melatoniini

Melatoniini on aivojen käpyrauhasen tuottama hormoni (käytetään myös nimitystä yöhormoni), joka säätelee elimistön vuorokausirytmiä ja vaikuttaa vireystilaan. Aivojen käpyrauhanen tuottaa pimeähormonia serotoniinista, joka on aivojen hermovälittäjäaine. Yöllä ja pimeään aikaan serotoniinista syntyvää hormonia valmistuu enemmän kuin valoisaan päiväsaikaan. Illalla ja yöaikaan lisääntyvä yöhormonin eritys auttaa elimistöä unensaannissa ja tarjoaa luonnonmukaista apua esimerkiksi aikaeron rasitusten lievittämiseen. Stressi voi vaikuttaa melatoniinin erittymiseen negatiivisesti, jonka seurauksena voi olla unettomuutta. Myös epäterveelliset elämäntavat voivat vaikuttaa unenlaatuun negatiivisesti.

Melatoniini ja tulli

Tämän hetken tunnetuin ja tehokkain apu unettomuuteen itsehoitoon on melatoniini, joka vapautui vuoden 2013 alussa myyntiin ilman reseptiä. Aiemmin melatoniinivalmisteita sai vain apteekista lääkärin reseptillä. Melatoniinin myynnin vapautumisen taustalla oli Euroopan komission päätös toukokuulta 2012, jossa tarkastettiin elintarvikkeisiin liittyviä terveysväittämiä. Euroopan komission päätöksen perusteella melatoniinia saa markkinoida ravintolisänä.

Tämä tarkoittaa sitä, että nykyään ei tarvitse enää reseptiä hankkiakseen 1 mg vahvuista melatoniinia. Sitä myydään apteekeissa, luontaistuotekaupoissa ja jopa ruokakaupoissa. Vahvempaa melatoniinia saa edelleen apteekista reseptillä. Melatoniini ei täytä KELA:n peruskorvattavien lääkkeiden kriteeriä, joka tarkoittaa sitä että suomalaisesta apteekista reseptillä ostetusta melatoniinista KELA ei korvaa mitään. Samalla kun melatoniini vapautui vuoden 2013 aikana lisäravinteeksi, muuttui myös Suomen Tullin kanta ulkomailta tilattuihin melatoniinivalmisteisiin.

Melatoniini on FIMEA:n lääkeaineluettelossa. FIMEA:lla on Suomessa toimivalta päättää lääkkeeksi luokittelu. Luokittelu perustuu pääosin luokiteltavan valmisteen koostumuksen ja käyttötarkoituksen arviointiin. Aikaisempina vuosina melatoniinia ulkomailta tilanneet henkilöt saivat tulliin jääneistä melatoniinitilauksista lääkeainerikosmerkinnän ja päiväsakkoja, koska lääkkeiden vastaanottaminen postin kautta ETA-alueen ulkopuolelta on laissa kielletty. Tilanne on tällä hetkellä muuttunut siten, että ulkomailta tilattua 1 mg vahvuista melatoniinia ei pidetä lääkkeenä, mikäli se täyttää tietyt reunaehdot. Suomen Tullista on tullut seuraavanlainen vastaus kysyttäessä melatoniinin tilaamista Euroopan talousalueen ulkopuolelta:


Melatoniini 1 mg vahvuudessa ei ole lääke ellei ilmoitettu käyttötarkoitus ole lääkkeellinen (esim. aikaerorasitus ei ole lääkkeellinen käyttötarkoitus). Suomessakin on nykyään markkinoilla ravintolisänä (= elintarvike ei lääke) melatoniinia 1 mg/päiväannos sisältävä valmiste.

Eli Suomeen voi tilata postitse melatoniintabletteja vahvuudeltaan enintään 1 mg/pv, jos tuotteen markkinointiväite ei ole unettomuuden hoito.

Ystävällisin terveisin
Tulli - Tullen - Finnish Customs
Tullineuvonta - Tullrådgivningen - Customs Information


Edellä mainitun Suomen Tullista saadun ohjeistuksen perusteella melatoniini olisi laillisesti tilattavissa. Tullin sähköpostilla antamat vastaukset ovat kuitenkin yleisneuvontaa, eivätkä ne ole sitovia. Tulli pyytääkin melatoniiniasioissa kyseleviä henkilöitä olemaan yhteydessä FIMEA:n, sillä FIMEA:lla on päätäntävalta lääkkeeksi luokittelussa ja Tulli vain noudattaa annettuja ohjeita saapuvaa tavaraa valvomalla. Ainakin varmaa on se, että ulkomailta tilattuna 2 mg ja sitä vahvemmat melatoniinivalmisteet luokitellaan edelleen lääkkeiksi valmisteen aikaansaaman vaikutuksen perusteella, vaikka purkin kyljessä ei olisikaan viittauksia lääkinnällisiin tarkoituksiin. Vuonna 2013 FIMEA:lta Tullille lähetetyn ohjeistuksen mukaan alle 2 mg/päiväannos melatoniinivalmisteet luokitellaan lääkkeiksi, vain mikäli käyttötarkoitus on lääkinnällinen (esim. unettomuuden hoito).

Nettiostoksia tekevälle koituu seuraamuksia silloin, jos lääkkeeksi luokiteltavia valmisteita sisältävä paketti jää tullin haaviin. Ulkomailta luontaistuotteita tilaavan henkilön täytyy myös muistaa, että tullivirkailija on ihminen, jolla on asiaan erilainen lähestymistapa ja tulkinta kuin tavaran tilaajalla. Toinen huomioitava asia on se, että melatoniinivalmisteen luokittelu lääkkeeksi tehdään valmistekohtaisesti. Selkeissä tapauksissa varomaton nettiostaja kärsii laissa asetetun pykälän mukaiset seuraamukset, mutta tulkinnanvaraisissa tilanteissa virassa toimiva tullivirkailija voi soveltaa ohjeistusta oman näkemyksensä mukaan. Nettitilaajan on hyvä tietää myös se, että Tulli näkee paketin sisältävät tuotteet pakettia avaamatta, sillä paketin lähettäjä on velvollinen kirjaamaan lähetyksen sisällön kauppalaskuun. Jos kauppalaskussa lukee lähetyksen sisältävän kaiken muun rojun lisäksi esimerkiksi 5 mg melatoniinia, silloin tullivirkailijalle ei jää tulkinnan varaa siitä mitä sieltä paketista oikein löytyy. Tällaisissa selkeissä tapaukissa postilähetyksen vastaanottajalle tulee tuomio lääkeainerikoksesta, nimi viranomaisten "mustaan kirjaan" ja päiväsakkoja.

Melatoniini tilaaminen iherb verkkokaupasta

iHerb luontaistuotekauppa on suomalaisille yksi suosituimmista ja tunnetuimmista paikoista tilata melatoniinivalmisteita ilman reseptiä. Vaikka iHerb myy erittäin vahvoja 5 mg ja jopa 10 mg melatoniinivalmisteita, niiden tilaaminen Suomeen on lain mukaan kiellettyä, sillä yli 1 mg melatoniinitabletit ovat lääkemääräyksen vaativien aineiden luettelossa. Tämän on todennut muun muassa Vantaan käräjäoikeus vuonna 2013 eräässä melatoniinijutussa.

Oma mielipiteeni on se, että 1 mg vahvuinen melatoniini on enemmän lääke kuin ravintolisä. Jos joku välttämättä haluaa tilata melatoniinia halvemmalla ulkomailta, esimerkiksi iherb.com verkkokaupasta, annan tässä muutamia tuotesuosituksia, jolla välttyy Tullin kanssa hankaluudet. Seuraavaksi suositeltavat melatoniinivalmisteet täyttävät mielestäni Tullin ohjeistuksen mukaisen ravintolisän määritelmän ulkomailta tilattavasta melatoniinista (vahvuus 1 mg/päiväannos ja markkinointiväite ei ole unettomuuden hoito).

Melatoniinista yleisesti vielä sen verran, että sen on hyvä olla synteettistä eikä eläinperäistä. Melatoniinissa tärkeinä on myös sen puhtaus. Hyvässä melatoniinivalmisteessa lisättyjä täyteaineita on vähän tai ei lainkaan.

iHerb melatoniini tuotesuositukset
iHerb tuotesuositukset melatoniinivalmisteista

Blogini lukijoille tuttu tuotemerkki Superior Source, joka valmistaa suussa liukenevia tabletteja. Olen blogissani suositellut aikaisemmin Superior Source:n B12 vitamiinivalmisteita. Tämäkin tuote on suussa sulavassa muodossa ja sen voi myös tarvittaessa niellä. Tabletti asetetaan suuhun kielen alle ja annetaan sen sulaa siellä. Superior Source tabletti liukenee suun limakalvojen kautta suoraan verenkiertoon ja se alkaa tästä syystä vaikuttamaan nopeammin kuin vastaavat nieltävät tabletit. Tästä johtuen Superior Source:n melatoniinivalmistetta ei tarvitse nauttia 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa, vaan melatoniinin tehokkaan vaikutuksen saa ottamalla tabletin jopa hetki ennen nukkumaanmenoa. Superior Sourcen melatoniinivalmiste on 1 mg vahvuinen ja pakkauskoko sisältää 100 tablettia. Hintaa 100 melatonitabletille tulee 3,30 euroa. Vertauskuvallisesti Superior Source:n suussa sulava melatoniinitabletti vastaa tehokkuudeltaan 3 mg nieltävää melatoniini tablettia. Löydät melatoniinivalmisteen oheisen linkin kautta: Superior Source, Melatonin, 1 mg, 100 MicroLingual Instant Dissolve Tablets

Muita mainitsemisen arvoisia melatoniinivalmisteita ovat Life Extensionin nieltävät melatoniinikapselit, jotka nautitaan 1 tunti ennen nukkumaanmenoa. Pakkauskoko on 60 kpl ja hintaa tulee yhteensä 2,75 euroa. Valmisteen vahvuus on 1 mg ja pakkauksessa ei mainita lääkinnällistä käyttötarkoitusta. Linkki tuotteeseen iHerb verkkokauppaan: Life Extension, Melatonin, 1 mg, 60 Capsules

Viimeisenä tuotesuosituksena on aivan perus melatoniinivalmiste, jossa on nieltävät tabletit. Pakkauskoko 120 kpl ja hinta on 5,20 euroa. Myös tässä vahvuus on 1 mg eikä pakkausselosteessa mainita lääkinnällistä käyttöä. Country Life, Gluten Free, Melatonin, 1 mg, 120 Tablets

Melatoniinin vaihtoehdot

Melatoniini on kiistämättä tähänastisten tieteellisten tutkimusten mukaan tehokkain unettomuuden hoitokeino. Käytän melatoniinia hyvin harvoin, vain silloin kun on pakko. Olen pyrkinyt löytämään korvaavia hoitokeinoja unettomuuden hoitoon, jossa annan seuraavaksi muutamia tuotesuosituksia.


Hunaja

Hunajaa on käytetty kansainlääkinnässä suomessa ja myös muualla maailmassa unettomuuden hoitoon ja nukahtamisen edistämiseen. Unen saannissa hunaja auttaa noin 30 minuuttia ennen nukkumaanmenoa nautittuna. Hunajan teho perustuu sen kykyyn vapauttaa serotoniinia aivoissa. Serotoniinin vapautuminen saa taas aikaan ihmiskehossa rentoutumisen tunteen. Oma suosikkini iHerb luontaistuotekaupasta tilattuna on Really Raw raakahunaja, joka on luomulaatuista, eettisesti tuotettua ja todella hyvänmakuista. Omien kokemuksien perusteella olen tuntenut hunajan tehon normioloissa yhtä hyväksi kuin melatoniinin. Aamulla herätessä olo on hieman virkeämpi kuin ilman illalla nautittua teelusikallista hunajaa. Raakahunajaa ei saisi sekoittaa kuumaan veteen, sillä se tuhoaa hunajan hyödyllisiä ominaisuuksia. Suosittelenkin nauttimaan hunajaa suoraan purkista teelusikalla tai leivän päälle levittämällä. Huomioi, että alle 1-vuotiaille ei saa antaa hunajaa.
iHerb tuotesuositus hunajasta: Really Raw Honey, Never Barreled, Heated or Strained, 1 lb (453 g)


Kamomilla

Kamomilla on yksi aikamme tunnetuimpia ja käytetyimpiä rohdoskasveja unettomuuden hoitoon. Kamomillalla on pitkät perinteet unettomuuden hoidossa ympäri maailman. Se rauhoittaa stressaavan mielen ja valmistaa kehon unten maille. Kamomilla auttaa moneen muuhunkin vaivaan, kuten iho- ja vatsaongelmiin. Kamomillan desinfioiva vaikutus on myös lääketieteellisesti tunnistettu ja todettu. Eli melko tehokkaasta rohdoskasvista on kyse. Esimerkiksi kamomilla teetä myydään kaikissa vähänkin isoimmissa ruokakaupoissa, eikä sitä tarvitse lähteä netistä tilaamaan.


Probiootit

Probiootit eli maitohappopakteerit on useiden tieteellisten tutkimusten mukaan todettu parantavan unenlaatua ja helpottavan nukahtamista. Ihmisen suolisto on yhteydessä aivoihin ja mikäli suolistossa ei ole kaikki kunnossa, ei silloin myös aivotkaan toimi täydellä teholla. Maitohappobakteerivalmisteita suositellaan otettavaksi illalla tyhjään vatsaan ennen nukkumaanmenoa. Probioottien teho unettomuuden hoitamisessa ei ole kovin vahva, eikä tarkkaa yhteyttä probioottien ja nukahtamisen välillä vielä tunneta, mutta uusimmat tutkimustulokset ovat kuitenkin lupaavia.Vastuuvapauslauseke:
Älä tilaa melatoniinia, ellet ole täysin varma mitä olet tekemässä. Miedompaa melatoniinia saa Suomessa tavallisesta ruokakaupasta ja sen teho riittää tilapäisen unettomuuden hoitoon. Jos olet kärsinyt pidempään unettomuudesta tai nukkumisvaikeuksista eikä ruokakaupan melatoniini tehoa - hakeudu lääkäriin! Pitkään kestäneiden nukkumisvaikeuksien taustalla voi olla sellaisia syitä tai sairauksia, jotka voivat vaativat lääkärin hoitoa. Huomautuksena myös se, että melatoniinia ei yleisesti suositella raskauden eikä imetyksen aikana.


Last update: March 21, 2014

1 kommentti :

  1. Kertakaikkisen mahtava ja informatiivinen blogi sinulla. Jatka samaan malliin!

    VastaaPoista