Laihtuminen vai laihduttaminen
Mitä eroa on laihtumisella ja
laihduttamisella? Usein nämä kaksi termiä sekoitetaan keskenään ja niiden
luullaan tarkoittavan samaa asiaa. Mutta laihtumisella ja laihduttamisella on
selvä ero.
Laihtumisella tarkoitetaan
laihtuvaa elämäntapaa, jossa valinnat ja päätökset perustuvat pitkän tähtäimen
tavoitteisiin. Tavoitteiden eteen on oltava valmis tekemään töitä ja niiden
täyttyminen johtaa laihtumiseen. Laihtuvaan elämäntapaan liittyy myös paljon filosofisia
piirteitä kuten pohdiskelua ja omien tuntemuksien tutkimista. Pohdintoja olisi hyvä
kirjoittaa paperille päiväkirjamuotoon, josta selviää mitkä ruoat saavat
esimerkiksi virkeäksi tai kylläiseksi. Lisäksi olennaista on esimerkiksi vanhojen
tapojen kyseenalaistaminen, oli kyse sitten vanhoista ruokatottumuksista tai
liikunnasta. Pohdinnan arvoinen asia voi olla myös se, onko laihtumiselle
mitään perustetta. Moni ihminen yrittää laihtumista, kun paine laihduttamiselle
tulee puolisolta tai ulkopuolisilta tahoilta. Tällöin on syytä kyseenalaistaa
ulkopuolisten ihmisten motiivit. Laihtuvassa elämäntavassa tunnustetaan omat
heikkoudet ja annetaan lupa epäonnistua, sillä täydellistä ihmistä ei ole
olemassa (onneksi). Laihtuva elämäntapa on ennen kaikkea elämästä nauttimista. Esimerkiksi
kavereiden kanssa saa ja pitääkin käydä joskus ulkona herkuttelemassa. Laihtujalle
yksi juustokakun annos hyvässä seurassa nautittuna ei ole maailmanloppu.
Välillä saa hemmotella ja taputtaa itseään olkapäille. Elämän ei tarvitse olla
jatkuvaa suorittamista. Filosofisesti ajateltuna laihtuvan elämäntavan omaava
henkilö ottaa omasta elämästä ja itsestä vastuun, eikä syytä epäonnistumisesta huonoa
laihdutusmetodia tai kaveria.
Laihduttamisella taas tarkoitetaan
erilaisia dieetti-villityksiä, joissa asioita tarkastellaan vain laihduttamisen
näkökulmasta. Tämä näkyy siinä, että jokainen suupala mitataan ja kalorit
lasketaan kolmen desimaalin tarkkuudella. Tällä tavoin painon pudottamisesta
tehdään väkisin eräänlaista rakettitiedettä, jonka yhtälöparia ei loppupeleissä
osaa enää kukaan ratkaista. Toisin sanoen aika kuluu kaikenmaailman
jonninjoutavaan, jolla ei ole mitään merkitystä laihtumisen kanssa. Laihduttaja
myös kieltää itseltään paljon hyviä asioita, koska kulloinkin noudatettavassa dieettiohjeessa
lukee niin. Esimerkiksi karppaajat välttävät hiilihydraatteja kuin ruttoa ja se
on jumalan sana josta ei saa poiketa. Leivän syönnistäkin on monella
karppaajalla viikkojen omatunnontuskat. Laihduttamiseen liittyy siis usein
lähes hysteerinen syyllisyyden tunne ja ankara itsekritiikki. Laihduttajalla on
usein taustalla takaraivon syövereissä epäonnistumisen pelko, joka vääjäämättä ruokkii
itseään ja johtaa lopulta varmaan painon pudotuksen epäonnistumiseen. Näin käy
etenkin silloin, kun kulloinkin muodissa oleva dieetti-villitys ei tuotakaan
luvattua tulosta ensimmäisen viikon aikana. Tämä johtaa pettymykseen ja useimmiten
paluuta vanhan kaavaan, eli epäterveellisiin elämäntapoihin. Tiivistettynä
voisi todeta, että laihduttamisessa ei haluta tehdä mitään laihtumisen eteen,
mutta halutaan kuitenkin nopeita tuloksia. Edellä mainittu on mahdoton yhtälö.
Mistä ylipaino johtuu?
Eräs monista ylipainoon
johtavista syistä on stressaava ja kiireinen elämäntapa. Stressi vaikuttaa
ihmisten aivotoimintaan ja käyttäytymiseen. Tutkijoiden mukaan stressaantunut
ihminen tekee enemmän impulsiivisia päätöksiä kuin rentoutunut ihminen.
Impulsiivisilla päätöksillä tarkoitetaan ihmisen huomaamattaan tekemiään huonoja
valintoja. Tällaisia päätöksiä töistä palaavat stressaantuneet henkilöt tekevät
ruokakapoissa, jos edes pääsevät niin pitkälle. Monelle ihmiselle pikaruokala
on ensimmäinen etappi kauppareissuilla, koska voimat eivät riitä ja ajatus ei
kulje. Kun siihen pellolle rakennettuun lähimarkettiin lopulta päästään, niin
se ostoskärry ahmitaan täyteen rasvaista ja makeaa roskaruokaa. Kotiin
päästyään ilta meneekin mukavasti itsesäälissä sohvalla tuijottaen salkkareita karkkipussi
sylissä. Paras lääke stressinhallintaan on liikunta ja riittävä uni. Jos
ihminen ei liiku ja ei nuku tarpeeksi, ihmiskehossa tietyt geenit menevät
lepotilaan ja lopulta surkastuvat, joka voi johtaa myöhemmin erilaisiin
tulehduksiin ja sairauksiin. Nykylääketiede löytää koko ajan ihmiskunnasta
sellaisia sairauksia, jotka olisivat vältettävissä stressinhallinnalla.
Toinen syy liikalihavuuteen on
epäterveellisen ruoan ympärille muodostunut elämäntapa. Tämän päivän tietoyhteiskunnassa
jopa veden keittäminen on monelle ihmiselle aivan uusi juttu. Kun kotona ei
enää tehdä yhdessä ruokaa, silloin ei myöskään ruoan valmistamisen taitoa
siirry uusille jälkipolville. Karu totuus on se, että ihmiset eivät osaa
eivätkä jaksa tehdä ruokaa kotona. Ruoan valmistus koetaan kotona liian haastavaksi,
kun vaihtoehtona on E-aineista valmistetun einespitsan lämmittäminen mikrossa
2 minuutissa. Tämän jälkeen voi hyvillä mielin mennä sohvalle tuijottamaan telkkarista
Master Chef -ohjelmaa ja ottaa jälkiruoaksi sipsipussin. En tietenkään yleistä että
kaikki tekisivät niin, mutta se on jatkuvasti kasvava trendi. Mutta
vastapainona onneksi myös yhä useampi ihminen on löytänyt itse tehdyn ja
terveellisen lähiruuan.
Ongelmana pitkälle jalostetuissa
valmisruokatuotteissa on se, että ne siirtävät nälkää korkeintaan yhdellä
tunnilla, koska valmisruoat sisältävät paljon nopeita hiilareita,
säilöntäaineita, kemikaaleja ja E-aineita. Joidenkin tutkijoiden mukaan ihmiskeho
ei ole sopeutunut 2000-luvun nopean elämän rytmiin, jonka ominaispiirteitä ovat
jatkuva stressi, ravintoköyhä ruoka ja vähäinen liikkuminen. Näillä nopeilla
hiilihydraateilla ihmiset tuhoavat kehoa, josta on seuraus alituinen väsymys,
stressi, erilaiset tulehdustaudit ja ylipaino. Tämän seurauksena nykyajan
ihminen on samaan aikaan sekä ylipainoinen että aliravittu.
Kolmas syy ylipainoon on vähäinen
liikunta. Ihmisten työkuva on ajan saatossa muuttunut robotisaation myötä fyysisestä
ja suorittavasta työstä robotteja valvovaan työhön. Kaikki ihmiskunnan helpot
haasteet on ratkaistu, jolloin suorittavaa työ on siirretty automaation
tehtäväksi. Ihmiskunnan ei enää tarvitse ratkaista ongelmia fyysisesti, vaan
tuolilla 8 tuntia istuen ja monitoria tuijottaen. Valitettavasti monikaan
ihminen ei jaksa henkisesti raskaan työpäivän jälkeen mennä enää ulos
liikkumaan. Oikeanlaisen ruokavalion noudattaminen on toki tärkeää, mutta ne
ylimääräiset kilot eivät katoa ilman energian kuluttamista. Parhaiten energia
kuluu päivittäisellä liikunnalla, joka pitää sisällään aerobista harjoitusta ja
lihaskuntoharjoituksia. Rasva ei pala sohvalla istuessa. Valitettavasti uudet
sukupolvet eivät koe edes koulussa liikkumisen riemua, kun säästösyistä
koulujen liikuntatunteja on rajoitettu. Mistä nuoret koululaiset saavat inspiraation
liikkumiseen, kun monille urheileminen ja hikoileminen on uusi ja epämiellyttävä
kokemus?
Hiilihydraatit ja laihduttaminen
Monet laihduttajat näkevät
hiilihydraatit mörkönä, joka on poistettava ruokapyramidista. Nykytutkimuksen
valossa hiilihydraatteja ei tule pelätä eikä välttää. Painonpudotuksen kannalta
hiilihydraattien määrää ei välttämättä tule vähentää eikä hiilihydraatteja
missään nimessä tule jättää kokonaan pois ruokavaliosta. Monissa
dieetti-ohjelmissa neuvotaan erittäin tarkasti ja seikkaperäisesti paljonko
hiilihydraatteja saa päivässä nauttia. Tämän seurauksena hiilihydraattien
laskeminen paperilla ja laskimella muistuttaa enemmänkin pitkän matematiikan
yo-koetta kuin laihtuvaa elämäntapaa.
Ei se tietenkään ole väärin jos ensimmäisellä
parilla viikoilla hiilihydraattien määrää pienentää jonkin verran, jotta rasvanpoltto
lähtee kunnolla käyntiin, mutta parin viikon päästä hiilihydraattien määrä
tulisi maltillisesti lisätä, jotta lihakset saavat energiaa. Kuitenkin
hiilihydraattien määrää tärkeämpää on tarkastella hiilihydraattien laatua. Huonot
hiilihydraattien lähteet tulisi vaihtaa marjoihin, hedelmiin ja hyviin
rasvoihin. Esimerkiksi suklaan ja sipsit voi rauhallisin mielin korvata parsakaalilla,
sellerillä, pähkinöillä, omenoilla tai millä tahansa vihreällä kasviksella mistä
kukin tykkää. Kun pitää mielessä sen, että marjat ja hedelmät ovat hyviä
hiilihydraattien lähteitä, niin ei voi epäonnistua. Eikä kukaan ihminen ei ole
tässä maailmassa vielä lihonut terveellisiä kasviksia syömällä.
Hedelmät, marjat ja vihannekset
kuuluvat myös sellaisiin ruokiin, joiden sulattamiseen elimistö joutuu
kuluttamaan enemmän energiaa kuin mitä ruoka sisältää. Jo pelkästään syömällä
oikein voi siis teoriassa laihtua. Tärkeä on myös se, että päivän aikana syödään
säännöllisesti useita pieniä annoksia, jotta insuliinitaso pysyy normaalilla
tasolla. Kuten edellä totesin, niin laihtuva elämäntapa vaatii suunnittelua
myös ruokailujen suhteen siten, että ruokaväli ei tule liian pitkäksi. Jos tavanomaisessa
ruokailussa on jostakin syystä tiedossa poikkeustilanne (kiireinen päivä),
silloin voi edellisenä iltana pakata ruokia mukaan ja syödä niitä päivän aikana.
Tärkeintä on pitää ruokailussa yllä tasaista väliä.
Rasvat ja laihduttaminen
Rasvoissa, kuten myös hiilihydraateissa
ratkaisee enemmän laatu kuin määrä. Luonnolliset rasvat ovat välttämättömiä
ihmisen terveyden kannalta, ja erityisesti laihduttajille. Luonnollisilla
rasvoilla on ihmisen terveyden kannalta hyviä vaikutuksia.
Muutama vuosi sitten voi nousi
päivän lööppeihin ja nousi jopa pääuutislähetysten ykkösaiheeksi. Nykytiedon
valossa voi ei ole niin vaarallista kuin meille oli uskoteltu. Toisin sanoen
voi ei ole sydämelle haitaksi ja sitä voi käyttää hyvillä mielin ruoanlaitossa.
Voi ei kuitenkaan ole ihmisen kannalta välttämätön. Sen sijaan elimistö
tarvitsee välttämättömiä rasvahappoja, joita se saa vain kasviöljyistä. Tähän
tarkoitukseen hyvä perusvalinta on vaikkapa oliiviöljy, jossa on paljon kertatyydyttymättömiä
rasvahappoja ja antioksidantteja.
Hyviä rasvoja on myös omega-3
rasvahapot. Ihmiskeho ei pysty tuottamaan omega-3 rasvahappoja, joten ne on
saatava ravinnosta. Hyviä omega-3 rasvahappojen lähteitä ovat rasvaiset kalat,
kuten lohi, silli ja tonnikala. Myös pähkinät ja siemenet sisältävät paljon
omega-3 rasvoja. Jos päivittäinen ruokavalio ei pidä sisällään tarpeeksi kalaa,
tulee omega-3 tarpeet saada lisäravinteena. Omega-3 rasvahapot tukevat myös laihtumista.
Luontaistuotteista apua laihduttamiseen
Tässä muutama tuotesuositus iHerb
luontaistuotekaupasta tukemaan laihtumista ja terveellistä elämäntapaa.
Yerba Mate on Argentiinan kansallisjuoma,
joka on myös suosittu muualla Etelä-Amerikassa. Kansantaru kertoo, että Yerba
Matea juomalla intiaanit ovat pystyneet kirjaimellisesti ylittämään vuoria ja vaeltamaan pitkiä matkoja viidakossa. Yerba
Mate juomalla oli intiaaneille fyysinen ja psykologinen vaikutus, jonka vasta
nyt tutkijat ovat pystyneet selvittämään. Juomalla on kahviin tai vahvaan teehen verrattavissa oleva vaikutus, kuitenkin ilman kahvin haittavaikutuksia. Yerba Mate juoma sisältää muun muassa A, B, C ja E
–vitamiineja, magnesiumia, kaliumia ja erittäin paljon ihmisen hyvinvoinnin
kannalta tärkeitä antioksidantteja. Yerba Mate ei myöskään aiheuta vatsan kanssa samanlaisia ongelmia kuten kahvi. Päinvastoin Yerba Matea käytetään ruoansulatuksen edistämiseen.
Yerba Maten juominen vie
näläntunteen ja nostaa kehon energiatasoa. Lisäksi se lisää elimistön
vastustuskykyä ja tehostaa aineenvaihduntaa. Se auttaa myös nopeuttamaan rasvanpolttoa
ja lisää energian kulutusta. Sen on todettu myös lievittävän stressiä ja fyysisen
sekä psyykkistä uupumusta. Yerba Matea tutkitaan myös masennuksen hoidossa.
Minun suosikkini iHerb verkkokaupassa on Wisdom Natural, Yerba Mate Royale, Tea, 2.82 oz (79.9 g), joka on stevialla makeutettu ja valmiiksi jauhettu. Juomaa nautitaan teelusikallinen kumaan veteen sekoitettuna. Juoma maistuu makealle (maku steviasta) ja antaa hyvin energiaa koko päiväksi. Juomaa voidaan myös nauttia yhtä hyvin kuumana tai kylmänä. Juoman maku ja teho pysyy hyvänä myös jäähtyneenä. Yerba Mate ei ole lääkeainelistalla ja se on tilattavissa iHerbistä.
Muita hyviä lisäravinteita laihtumisen tueksi:
- D-vitamiinivalmisteet
- Hunaja
- Kasviproteiinijauheet
- Omega 3-rasvahapot
Last update:
March 5, 2014
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti