iHerb tilaus Suomeen tilausohjeilla

sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Ajankohtainen D-vitamiinitutkimus

Tuore Lundin yliopistossa tehty ruotsalaistutkimus paljastaa: D-vitamiinin puutoksella voi olla yhteys itsemurhayrityksiin. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Psychoneuroendocrinology-tiedejulkaisun syyskuun numerossa. Tutkimus on saanut kohtalaisen hyvin palstatilaa suomalaisessa printtimediassa, joskaan ei niin paljon kuin esimerkiksi muualla Euroopassa ja erityisesti Yhdysvalloissa. Olisin kuvitellut, että tästä tutkimuksesta olisi Suomessa uutisoitu enemmän, sillä D-vitamiinin puutos on varsin yleistä suomalaisille. Monen suomalaisen D-vitamiinin tasot ovat hyvin matalat erityisesti syksyn ja talven pimeinä vuodenaikoina. Eri lääketieteen asiantuntijoiden mukaan tyypillisen suomalaisen elimistö on käyttänyt kesän auringosta saadut D-vitamiinivarastot jo lokakuuhun mennessä. Tämän jälkeen D-vitamiinitasot jatkavat laskuaan, ellei turvaudu D-vitamiinin lisäravinteisiin. Erittäin tärkeää tämä on ikääntyville ja yli 60-vuotiaille, sillä ihon kyky tuottaa D-vitamiinia auringonvalosta heikkenee iän myötä. Vaikka en kuulu siihen riskiryhmään, otan D-vitamiinia sisältäviä tuotteita melkein päivittäin. Ostospaikkana käytän iHerb luontaistuotekauppaa, joka on edullisin paikka ostaa D-vitamiinit ja muut ravintolisät. Esimerkiksi iHerbista saa D-vitamiinit koko vuodeksi alle 10 eurolla. Sieltä löytyy myös miedompia vahvuuksia kuin 125 mikrogrammaa.

Doctor's Best D3 vitamiini 5000 IU
Yksi iHerbin suosituimmista D-vitamiinivalmisteista, jonka on vahvuudeltaan 5000 IU (125 ug)


Palatakseni itse aiheeseen, oli tutkimus varsin mielenkiintoinen. Lundin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta mitattiin D-vitamiinitasot yhteensä 99 potilaalta, joista 68 olivat yrittäneet itsemurhaa, 17 olivat masentuneita mutta ei itsemurha-alttiita sekä 14 potilasta, joilla ei ollut masennustaustaa. Tutkimuksessa havaittiin, että itsemurhaa yrittäneiden D-vitamiinitasot olivat 60 prosenttia matalammalla tasolla kuin muiden tutkittavien D-vitamiinitasot. Itsemurhaa yrittäneiden potilaiden D-vitamiinin määrä oli huomattavasti matalampi kuin niillä masentuneilla potilailla, jotka eivät olleet yrittäneet itsemurhaa. Kun itsemurhaa yrittäneiden potilaiden D-vitamiinitasoa verrattiin tutkittaviin, joilla ei ollut masennusta, huomattiin vieläkin suurempi ero D-vitamiinitasoissa. Tutkimuksesta selvisi myös se, että itsemurhaa yrittäneiden potilaiden tulehdusarvot olivat korkeammat kuin verrokkiryhmällä. Tutkijat halusivat tuoda esille myös aikaisempia tutkimuksia, joissa on osoitettu tulehdusarvojen vaikuttavan masennukseen ja itsemurhayrityksiin.

Tutkijat toteavatkin, että D-vitamiinilla on tärkeä tehtävä elimistön vastustuskyvyn kannalta. Tutkimus on maailmassa ensimmäinen, jossa on pystytty osoittamaan D-vitamiinin puutos itsemurhayrityksiin. Monen arvovaltaisen tutkijan mielestä D-vitamiinin, masennuksen, itsemurha-alttiuden ja tulehdusarvojen välinen yhteys tarvitsee lisää tutkimusta. Mutta tähänastisten tutkimusten perusteella voidaan olettaa, että tutkimukset voivat tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa lääkäri voi määrätä D-vitamiinilisää masennushoidon tueksi parantamaan masennuslääkkeen tehoa. Mikäli D-vitamiinin tehosta masennuksen hoidossa saadaan tulevaisuudessa lisää tutkimustietoa, voi se tarkoittaa suurta mullistusta masennuksen hoidossa.

Mikäli kiinnostuit tutkimuksesta, voit lukea siitä lisää tutkimustyön rahoittajana toimineen Michiganin yliopiston sivuilta. Linkit edulliseen iHerb verkkokauppaan löytyy tämän blogikirjoituksen alusta ja muista tämän blogin kirjoituksista.


Last update: October 12, 2014

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti